SALDĒTAS ĒRKŠĶOGAS

Ērkšķogas ir labs būtisku uzturvielu avots, tostarp C vitamīns, A vitamīns, mangāns un šķiedrvielas. Augsta C vitamīna koncentrācija ērkšķogās palīdz organismam atgūties no slimībām. Izmantojiet šīs vērtīgās ogas, lai pagatavotu marinētus gurķus, čatnijus, sulas, smūtijus, augļu desertus vai pasniedziet pagatavotās mērcēs sātīgai gaļai, piemēram, pīles cepšanai.

Ērkšķogu ieguvumi veselībai:

  • Palīdz cīnīties ar aukstumu

Ērkšķogas ir C vitamīna rezervuārs, kas palīdz mazināt saaukstēšanos un iesnas. Ir konstatēts, ka ērkšķogās esošais C vitamīns organismā uzsūcas vieglāk, salīdzinot ar tirgū pieejamajiem C vitamīna piedevām. Tātad, kāpēc pirkt bezgaršīgus uztura bagātinātājus, ja Jums var būt sauja gardu ērkšķogu

  • Uzlabo redzi

Pētījumi liecina, ka ērkšķogās esošais karotīns uzlabo redzi. Ikdienas patēriņš ir saistīts arī ar vispārējās acu veselības uzlabošanos, jo ērkšķogas var mazināt kataraktas problēmas, intraokulāro spriedzi (spiedienu, ko jūtat), kā arī novērst acu apsārtumu, niezi un asarošanu. Ērkšķogas ir arī bagātas ar A vitamīnu, kas samazina ar vecumu saistītas makulas deģenerācijas risku.

  • Dedzina taukus

Šis ir vismazāk apspriestais, taču aizraujošākais ērkšķogu ieguvums. Ērkšķogās esošais proteīns palīdz novērst tieksmi. Ērkšķogām ir arī ļoti zems ogļhidrātu un tauku saturs.

Viena porcija, t.i., (150 g) ērkšķogu, satur 66 kalorijas, 1 gramu proteīna, mazāk nekā 1 g tauku un 15 g ogļhidrātu. Regulāri patērētāji saka, ka, izdzerot glāzi ērkšķogu sulas pirms ēdienreizes, viņi piepilda un liek ēst mazāk.

Uztura speciālisti saka, ka ērkšķogas arī uzlabo vielmaiņu, liekot cilvēkam ātrāk zaudēt svaru. Ērkšķogās ir augsts šķiedrvielu saturs un skābes, piemēram, tanīns, kas palīdz mazināt aizcietējumus un liek jums izskatīties mazāk uzpūstam.

  • Veido imunitāti

Ērkšķogām piemīt antibakteriālas un savelkošas īpašības, kas stiprina imūnsistēmu. Ievērojamu skaitu veselības problēmu, tostarp vēzi, izraisa oksidatīvie bojājumi – kad ķermeņa šūnas izmanto skābekli, tās atstāj aiz sevis kaitīgus blakusproduktus, ko sauc par brīvajiem radikāļiem. Ņemot vērā, ka ērkšķogas ir spēcīgs antioksidants, tās var novērst šo oksidāciju un palīdzēt aizsargāt šūnu.

  • Izdaiļo matus

Ērkšķogas, tāpat kā karija lapas, ir pārbaudīts toniks matiem. Tajā ir daudz neaizstājamo taukskābju, kas dziļi iesūcas folikulās un palēnina nosirmošanu, novērš blaugznas un stiprina matu folikulus. Šim pikantajam auglim ir augsts dzelzs un karotīna saturs, tādējādi veicinot matu augšanu. Ērkšķogas darbojas arī kā dabisks kondicionieris, sniedzot jums maigi mirdzošas šķipsnas.

  • Uzlabo ādu

Ērkšķogas ir labākais pretnovecošanās auglis. Ērkšķogās esošais C vitamīns un antioksidanti samazina smalkās krunciņas un nodrošina mirdzošu ādu. Katru rītu dzerot amla sulu ar medu, āda var būt bez plankumiem, veselīgu un mirdzošu.

  • Atvieglo sāpes

Vai tās būtu ar artrītu saistītas locītavu sāpes vai sāpīgas mutes čūlas, ērkšķogas var sniegt atvieglojumu, pateicoties savām pretiekaisuma īpašībām. Ērkšķogas izmanto kā pretsāpju līdzekli brūču ārstēšanai, un pētījumi liecina, ka to ekstrakti ir noderīgi pēcoperācijas un neiropātisku sāpju mazināšanai. Čūlu gadījumā jums vienkārši jāatšķaida ērkšķogu sula pusglāzē ūdens un jāizskalo ar to.